Arkiv

Arkiv för januari 1st, 2010

Ett nytt våldsdåd i ett alltmer frågande Finland

januari 1st, 2010 Comments off

Jag tror inte att våldsdåden och dödsskjutningarna som drabbat Finland är någon tillfällighet. Finländarna har under århundradena både lytt under, influerats och tagit intryck av det närbelägna Ryssland, lidit under krigen och upplevt interna motsättningar i exempelvis det finska inbördeskriget mellan de röda och de vita. Detta bör ha satt djupa spår i det finska medvetandet och präglat folkets mentalitet, i jämförelse med de skandinaviska folken i Norden.

Dödsskjutningarna är förvisso tendenser som tar sig uttryck genom nyhetsrapporteringar med liknande händelser ute i vida världen och vi är inte vaccinerade mot dessa tragedier i övriga Norden, men faktum kvarstår. Det finska samhället präglas av en annan hårdhet än det svenska, norska och danska. Den senaste tragedin i Espoo liknade inte de tidigare dåden i Myyrmanni, Jokela och Kauhajoki , då denna gärningsman inte var av finsk härkomst, utan var en invandrad person av muslimsk härkomst, av namnet att döma. Detta lär spä på den invandringspolitiska debatten i Finland, som inte lidit under samma våg av asylanter som övriga nordiska länder.

Den hårdhet som blivit alltmer verklighet i Sverige beror framför allt på krockar mellan olika normsystem; västerländska värderingar kontra österländska värderingar. Mina spontana reflektioner blir också till några spörsmål; Kommer de folkgrupper som idag välkomnas att tacka för vår forna gästrihet, den dag de är majoritetsbefolkning? Kommer dagens etniska svenskar att få göra avkall på både sin forna kultur och trygghet som kännetecknat den skandinaviska halvöns folk och samhälle? Kommer även Sverige att drabbas av liknande tragedier? Kommer vi att få uppleva självmordsbombare? Kommer vissa orter att helt övertas av andra folkgrupper? Jag ser med blandade känslor fram mot att få svar på vissa av dessa frågeställningar. Vissa svar anar vi redan och vissa kan vara stundande inom kort…

GP , DN

Categories: Politik - internationellt Taggar: