Hem > Okategoriserade > Värdigt avslut

Värdigt avslut

maj 27th, 2010

Årjängs beslutsfattare utmärker sig än en gång. För några år sedan förstördes torget som var ortens naturliga mötesplats och nu förvägras skoleleverna att få uppleva en högtidlig och speciell avslutning i kyrkan.

I Sunne finns en kristen friskola, vars avslutningar hålls i missionskyrkan. Finare och mer familjära tillställningar får man leta efter. Det bjuds på så mycket sång och glädje att man blir alldeles upprymd och glad ända in i själen. Jag önskar att alla barn finge uppleva den stämningen. Skolavslutningarna är ett minne för livet.

En gymnastikhall är ägnad att utöva idrott och bollspel i, vilket barnen gör varje vecka under läsåret. Därutöver är den alldeles för steril och tråkig för något så fint och efterlängtat som skolavslutningen.
Skola och kyrka har av tradition varit väl sammanflätad ända sedan allmän folkskola infördes 1842. Det var socknarna som stod för lokaler och anställning av lärare.

Tjänsten som kantor följde med med lärartjänsten på många håll ända tills för något decennium sedan. Skola och kyrka har som synes haft starka band med varandra i hundratals år.

Sverige är ett land med djupa kristna traditioner, alltsedan katolicismen utmanövrerade den hedniska tron, följt av Gustav Vasas införande av protestantismen. Det är våra barns arv och en del av svensk tradition och kultur.

Inte skall ateister och andra religiösa samfund få sätta dagordningen för våra barns upplevelser och minnen. Låt våra barn få sjunga ”Den blomstertid nu kommer” i rätt miljö.

Categories: Okategoriserade Taggar:
Kommentarer är avstängda.